Home
Ik ben Fotograaf Tom . Ik ben een beetje geobsedeerd door bruiloften! Ik maak mooie, creatieve foto’s die het verhaal van jullie trouwdag getrouw vastleggen. Maar meer dan dat, ik maak foto’s waar mensen blij van worden! Door mijn werk kun je de romantiek, opwinding, energie en het geluk van je trouwdag herbeleven – niet alleen voor nu maar voor de komende jaren.
Alle over Fotografie
Mijn koppels zijn ontspannen, relaxed en helemaal gek van elkaar. Ze houden van plezier en plannen een bruiloft die zal worden gedeeld met hun favoriete mensen over de hele wereld. Ze willen een fotograaf die ze helemaal begrijpt en een prachtige verzameling foto’s maakt die de magie, emotie en geest van hun dag perfect vastleggen.
Dit is jouw trouwdag! Het is zo’n spannende tijd en ik wil van elke laatste seconde genieten.
Wat is fotografie?
Fotografie is de kunst van het vastleggen van licht met een camera, meestal via een digitale sensor of film, om een beeld te creëren. Met de juiste camera-apparatuur kun je zelfs golflengten van licht fotograferen die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog, inclusief UV, infrarood en radio.
De eerste permanente foto werd gemaakt in 1826 (sommige bronnen zeggen 1827) door Joseph Nicéphore Niépce in Frankrijk. Het toont het dak van een gebouw verlicht door de zon. Je kunt het hieronder gereproduceerd zien:
Het doel van dit artikel is om de vroegere en huidige werelden van fotografie te introduceren. U vindt er ook enkele belangrijke tips om u te helpen onderweg betere foto’s te maken.
Een korte geschiedenis van fotografie en de mensen die het tot een succes hebben gemaakt
Kleurenfotografie begon populair en toegankelijk te worden met de release van Eastman Kodak’s “Kodachrome”-film in de jaren dertig van de vorige eeuw. Daarvoor waren bijna alle foto’s monochroom – hoewel een handvol fotografen, die de grens tussen scheikundigen en alchemisten bewandelden, al tientallen jaren gespecialiseerde technieken gebruikten om kleurenafbeeldingen vast te leggen . Je zult een aantal fascinerende galerijen vinden met foto’s uit de 19e of vroege 20e eeuw die in kleur zijn vastgelegd en die het ontdekken waard zijn als je ze nog niet hebt gezien.
Deze wetenschapper-goochelaars, de eerste kleurenfotografen, staan niet alleen in het verleggen van de grenzen van een van ’s werelds nieuwste kunstvormen. De geschiedenis van fotografie is altijd een geschiedenis van mensen geweest – kunstenaars en uitvinders die het veld naar de moderne tijd hebben gestuurd.
Daarom vindt u hieronder een korte introductie van enkele van de belangrijkste namen van fotografie. Hun ontdekkingen, creaties, ideeën en foto’s vormen tot op de dag van vandaag onze eigen foto’s, subtiel of niet. Hoewel dit slechts een kort overzicht in vogelvlucht is, zijn dit toch mensen die je moet kennen voordat je de technische kant van fotografie betreedt:
Joseph Nicéphore Niépce
- Uitvinding : de eerste permanente foto (“View from the Window at Le Gras”, eerder getoond)
- Waar : Frankrijk, 1826
- Impact : Camera’s bestonden al eeuwen daarvoor, maar ze hadden één grote fout: je kon er geen foto mee maken! Ze projecteerden gewoon licht op een apart oppervlak – een oppervlak dat kunstenaars gebruikten om realistische schilderijen te maken, maar niet strikt foto’s. Niépce loste dit probleem op door een tinnen plaat te coaten met in wezen asfalt, dat harder werd bij blootstelling aan licht. Door het bord te wassen met lavendelolie kon hij de uitgeharde substantie permanent op het bord fixeren.
- Citaat : “De ontdekking die ik heb gedaan, en die ik Heliografie noem, bestaat uit het spontaan reproduceren, door de werking van licht, met gradaties van tinten van zwart naar wit, de beelden die in de camera obscura worden ontvangen.” Microfoon laten vallen.
Louis Daguerre
- Uitvinding : De Daguerreotypie (eerste commercieel fotografisch materiaal)
- Waar : Frankrijk, 1839
- Impact : Daguerreotypieën zijn afbeeldingen die rechtstreeks op een zwaar gepolijste plaat van verzilverd koper zijn bevestigd. Deze uitvinding heeft fotografie echt tot een praktische realiteit gemaakt – hoewel het op dat moment voor veel mensen nog steeds een dure curiositeit was. De eerste keer dat u een daguerreotypie persoonlijk ziet, zult u misschien verbaasd zijn hoe scherp het is.
- Citaat : “Ik heb het licht gegrepen. Ik heb zijn vlucht gearresteerd.”
Alfred Stieglitz
- Genre : Portret en documentaire
- Waar : Verenigde Staten, eind 1800 tot midden 1900
- Impact : Alfred Stieglitz was een fotograaf, maar belangrijker nog, hij was een van de eerste invloedrijke leden van de kunstgemeenschap die fotografie serieus nam als creatief medium. Hij geloofde dat foto’s de visie van de kunstenaar net zo goed konden uitdrukken als schilderijen of muziek – met andere woorden, dat fotografen kunstenaars konden zijn. De huidige perceptie van fotografie als kunstvorm heeft veel te danken aan Stieglitz.
- Citaat : “In de fotografie is er een realiteit die zo subtiel is dat ze reëler wordt dan de realiteit.”
Dorothea Lange
- Genre : Portretfotografie
- Waar : Verenigde Staten, jaren 30
- Impact : een van de meest prominente documentairefotografen in de geschiedenis en de fotograaf achter een van de meest invloedrijke beelden aller tijden (hieronder weergegeven), is Dorothea Lange. Als je ooit foto’s van de Grote Depressie hebt gezien, heb je wat van haar werk gezien. Haar foto’s vormden het gebied van documentaire fotografie en toonden het potentieel van de camera om krachtige verhalen te vertellen, misschien wel meer dan wie dan ook.
- Citaat : “De camera is een instrument dat mensen leert kijken zonder camera.”
Ansel Adams
- Genre : Landschapsfotografie
- Waar : Verenigde Staten
- Wanneer : 1920 tot 1960 (voor het grootste deel van zijn werk)
- Impact : Ansel Adams is misschien wel de beroemdste fotograaf uit de geschiedenis, wat opmerkelijk is omdat hij vooral landschappen en natuurlijke taferelen fotografeerde. (Normaal gesproken hebben beroemde fotografen de neiging om mensen te fotograferen.) Ansel Adams hielp een tijdperk van realisme in landschapsfotografie in te luiden, en hij was een vroege voorvechter van de milieubeweging en de natuurbeschermingsbewegingen in de Verenigde Staten.
- Quote : “Er is niets erger dan een scherp beeld van een vaag concept.”
Heb je een mooie camera nodig?
Apple werd in 2018 ’s werelds eerste bedrijf van een biljoen dollar, grotendeels dankzij de iPhone – en wat hij verving.
Wekkers. Zaklampen. Rekenmachines. Mp3 spelers. Vaste telefoons. GPS’en. Audio-recorders.
Camera’s .
Veel mensen geloven tegenwoordig dat hun telefoon goed genoeg is voor de meeste fotografie en dat ze geen aparte camera hoeven te kopen. En weet je wat? Ze zijn niet verkeerd. Voor de meeste mensen is een speciale camera overkill.
Telefoons zijn beter dan speciale camera’s voor de behoeften van de meeste mensen. Ze zijn sneller en gemakkelijker te gebruiken, om nog maar te zwijgen van hun naadloze integratie met sociale media. Het heeft alleen zin om een speciale camera te kopen als je telefoon niet goed genoeg is voor de foto’s die je wilt (zoals het fotograferen van sport of omgevingen met weinig licht) of als je specifiek geïnteresseerd bent in fotografie als hobby.
Dat advies klinkt misschien gek van een fotograaf, maar het is waar. Als je een camera hebt , vooral een camera voor een mobiele telefoon, heb je wat je nodig hebt voor fotografie. En als je een meer geavanceerde camera hebt, zoals een DSLR of spiegelloze camera, wat valt er dan nog meer te zeggen? Uw tools zijn bestand tegen de uitdaging. Het enige dat overblijft is om te leren hoe ze te gebruiken.
Wat is de absolute minimale uitrusting die nodig is voor fotografie?
fototoestel . Als je een speciale camera koopt (in plaats van een telefoon), kies er dan een met verwisselbare lenzen, zodat je gemakkelijker verschillende soorten fotografie kunt uitproberen. Lees recensies, maar raak er niet geobsedeerd door, want alles wat tegenwoordig beschikbaar is, is vrijwel net zo goed als de concurrentie. Zoek een leuke deal en ga verder.
Lenzen . Dit is waar het telt. Begin voor alledaagse fotografie met een standaard zoomlens zoals een 24-70 mm of 18-55 mm. Kies voor portretfotografie een prime-lens (een die niet zoomt) op 35 mm, 50 mm of 85 mm. Ga voor sport met een telelens. Koop voor macrofotografie een speciale macrolens. Enzovoort. Lenzen zijn belangrijker dan enig ander apparaat, omdat ze bepalen welke foto’s u in de eerste plaats kunt maken.
Nabewerkingssoftware . Op de een of andere manier moet je je foto’s bewerken. Het is prima om te beginnen met software die al op je computer staat, of software die bij je camera wordt geleverd. Maar op de lange termijn zal een speciaal programma het beter doen. Adobe verkoopt Lightroom en Photoshop als een bundel voor $ 10 per maand, of je kunt zelfstandige software van een ander bedrijf kopen als je dat liever hebt; er zijn talloze opties. Wat je ook kiest, blijf er een tijdje bij, en je zult het heel goed leren.
Al het andere is optioneel, maar kan erg nuttig zijn:
- Een statief . De beste vriend van een landschapsfotograaf. Zie ons uitgebreide artikel over statief .
- Zakken . Koop een schoudertas voor straatfotografie, een roltas voor studiofotografie, een technische wandelrugzak voor landschapsfotografie, enzovoort.
- Geheugenkaarten . Kies iets in het bereik van 64-128 GB om te beginnen. Koop een snelle kaart (gemeten in MB/seconde) als je bursts van foto’s maakt, omdat het geheugen van je camera sneller leeg raakt.
- Extra batterijen . Zorg voor ten minste één reservebatterij om te starten, bij voorkeur twee. Batterijen van een ander merk zijn meestal goedkoper, hoewel ze misschien niet zo lang meegaan of compatibel blijven met toekomstige camera’s.
- Polarisatiefilter . Dit is een grote, vooral voor landschapsfotografen. Koop geen goedkope polarisator, anders gaat je beeldkwaliteit achteruit. We raden het B+W Kaesemann-filter aan (van dezelfde draadmaat als uw lens). Zie ook ons artikel over polarisatiefilters .
- Flits . Flitsen kunnen duur zijn en het kan zijn dat u een aparte zender en ontvanger moet kopen als u uw flitser los van de camera wilt gebruiken. Maar voor genres als portretfotografie of macrofotografie zijn ze onmisbaar.
- Beter computerscherm . Idealiter zou je een IPS-monitor krijgen voor het bewerken van foto’s (waar we ook een artikel over hebben geschreven). Een apparaat voor kleurkalibratie is ook erg handig, zodat u weet dat u de “juiste” kleuren aan het bewerken bent.
- Reinigingsset . Het topitem is een microvezeldoek om de voorkant van je lens schoon te houden. Koop ook een raketblazer om gemakkelijker stof van je camerasensor te verwijderen.
- Andere apparatuur . Er zijn talloze andere fotografie-accessoires beschikbaar, van ontspanners op afstand tot GPS-hulpstukken, printers en meer. Maak je hier in het begin geen zorgen over; je zult na verloop van tijd beseffen of je er een nodig hebt.
De drie fundamentele camera-instellingen die u moet weten
Je camera heeft tientallen knoppen en menu-opties, zo niet honderden. Hoe herken je al deze opties? En hoe doe je dat snel in het veld?
Het is niet gemakkelijk, maar het is ook niet zo erg als je zou denken. In feite zijn de meeste menu-opties dingen die u maar één keer instelt en daarna zelden of nooit meer aanraakt. Slechts een handvol instellingen hoeft vaak te worden gewijzigd, en dat is wat de rest van deze gids met basisfotografie behandelt.
De drie belangrijkste instellingen heten sluitertijd, diafragma en ISO. Ze regelen alle drie de helderheid van je foto, al doen ze dat op verschillende manieren. Met andere woorden, elk brengt zijn eigen “bijwerkingen” naar een afbeelding. Het is dus een beetje een kunst om precies te weten hoe je alle drie voor een bepaalde foto in evenwicht kunt brengen.
- Sluitertijd: de tijd dat uw camerasensor wordt blootgesteld aan de buitenwereld tijdens het maken van een foto. Hoofdstuk 3: Sluitertijd
- Diafragma: vertegenwoordigt een “pupil” in uw lens die kan openen en sluiten om verschillende hoeveelheden licht binnen te laten. Hoofdstuk 4: Diafragma
- ISO: Technisch iets complexer achter de schermen, maar vergelijkbaar met de gevoeligheid van film voor het maken van foto’s in verschillende lichtomstandigheden. Ook vergelijkbaar met het helderder of donkerder maken van een foto in de nabewerking. Hoofdstuk 5: ISO
eelgestelde vragen over fotografie
Deze gids met meerdere hoofdstukken gaat veel dieper in op het maken van goede foto’s, maar het kan zijn dat sommige van uw grootste vragen sneller kunnen worden beantwoord. Hier is een korte veelgestelde vragen over fotografie met enkele vragen die we de hele tijd horen:
Wat is het doel van fotografie?
Het doel van fotografie kan variëren, afhankelijk van wat de fotograaf probeert te bereiken. Documentaire- en nieuwsfotografen leggen bijvoorbeeld beelden vast om een gedetailleerd verslag te geven van actuele gebeurtenissen, terwijl hobbyfotografen ernaar streven levensmomenten vast te leggen met hun familie en vrienden.
Wat zijn de soorten fotografie?
Er zijn veel verschillende soorten fotografie, zoals landschaps-, macro-, wildlife-, portret-, documentaire-, mode-, reis- en evenementenfotografie. Raadpleeg dit artikel voor een meer volledige lijst met soorten fotografie .
Wat heb je nodig voor fotografie?
Om te beginnen met het maken van foto’s, heb je alleen een camera nodig, wat van alles kan zijn, van een eenvoudige smartphone tot een geavanceerde DSLR of een spiegelloze camera. Fotoapparatuur is echter niet zo belangrijk – licht, onderwerp, emotie en compositie zijn allemaal kritische elementen van een succesvolle foto.
Wat is de meest voorkomende vorm van fotografie?
Er zijn een aantal fotografiegenres die tegenwoordig erg populair zijn. Deze omvatten portret-, landschaps-, architectuur-, mode-, voedsel-, sport-, natuur-, macro-, straat-, evenement- en documentairefotografie.
Welke apparatuur heb ik nodig als beginnend fotograaf?
Als je net begint met fotografie, heb je alleen een camera nodig waarmee je vertrouwd bent. De rest van de fotografie-apparatuur zal worden gebaseerd op uw behoeften. Wil je bijvoorbeeld landschapsfotografie doen, dan heb je een aantal verschillende lenzen, een statief en filters nodig. Voor portretfotografie moet je investeren in een goede portretlens en eventueel wat verlichtingsapparatuur.
Wat is de oudste foto?
De oudste foto, “View from the Window at Le Gras”, werd in 1826 of 1827 gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce.
Wie nam de eerste selfie?
Het eerste fotografische portret dat ooit werd gemaakt, was een zelfportret, of een “selfie”. Het werd in 1839 vastgelegd door Robert Cornelius, een amateurchemicus en fotografieliefhebber uit Philadelphia.
Wat is een genre in de fotografie?
Een fotografie-genre is een vorm van fotografie, zoals landschapsfotografie, portretfotografie, natuurfotografie, enz.
Hoe kan ik fotografie leren?
Je kunt fotografie leren uit veel boeken en online bronnen. Veel informatie met betrekking tot fotografie kan gratis worden verkregen in de vorm van artikelen en video’s. Dit artikel maakt deel uit van de serie basisprincipes van fotografie, die door Photography Life gratis aan iedereen wordt aangeboden.
Wat maakt een goede foto?
Een geweldige foto moet goed licht, onderwerp en compositie hebben – de drie elementen die er het meest toe doen in fotografie. De fotograaf moet een sterke visie hebben en deze vervolgens op de meest effectieve manier uitdrukken, zoals uitgelegd in dit artikel .
Wat zijn de drie basisinstellingen van de camera?
De drie basisinstellingen van de camera zijn: diafragma , sluitertijd en ISO .
Wat is de beste vorm van fotografie?
Elk fotografiegenre heeft zijn eigen aantrekkingskracht. Sommige mensen houden meer van sommige genres van fotografie dan andere.
De eerste stappen op uw fotografische reis
In de fotografie gaan het technische en het creatieve hand in hand.
Herinner je je het citaat van Ansel Adams nog van eerder? “Er is niets erger dan een scherp beeld van een vaag concept.” Als het idee achter een foto zwak is, zal het gebruik van de juiste camera-instellingen er niet beter op worden .
Tegelijkertijd zijn camera-instellingen nog steeds van belang. In zekere zin is elke technische keuze eigenlijk een vermomde artistieke keuze. Deze instellingen zijn het waard om te leren. Je begrip van fotografie zal vertienvoudigen als je begrijpt hoe camera-instellingen werken.
De volgende hoofdstukken van deze handleiding zullen dus de belangrijkste camera-instellingen behandelen: sluitertijd, diafragma en ISO. Daarna duiken we in het diepe van compositie. Zo worden foto’s gemaakt.